HOZZÁVALÓK:
160 g pászka
60 g libazsír
0.5 tk bors
0.5 tk őrölt gyömbér
0.5 db szerecsendió reszelve
1 tk só
3 db tojás
1 csokor petrezselyem
160 g víz
ELKÉSZÍTÉS:
A maceszgombóchoz a pászkát egy konyharuhával körbecsomagoljuk, majd nyomó mozdulatokkal összetörjük.
A libazsírt kimérjük, beleszórjuk a borsot, a gyömbért, a szerecsendiót és a sót, beleütjük a tojásokat, majd kicsit habosra keverjük. Hozzáadjuk a felaprított petrezselymet, beleöntjük a vizet, majd összekeverjük az összetört pászkával, és letakarva legalább két órára a hűtőbe tesszük.
A kész masszából vizezett kézzel dió méretű gombócokat formázunk (főzés során nagyon megnőnek), majd gyöngyöző, sózott vízben kb. 35 perc alatt, fedővel lefedve készre főzzük.
Hozzávalók
4–6 darab sótlan macesz (házi macesz is jó)
1 csésze (kb. 2 rúd) sótlan vaj vagy pészachi margarin
1 csésze szorosan tömörített barna cukor
½ csésze csokoládécsepp, vagy összetört táblacsoki (keserű, ét-, tej- és/vagy fehér csokoládé)
Opcionális feltétek:
pirított pekándió, dió vagy mandula
édesített kókuszreszelék
pirított szezámmag
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra. Bélelj ki egy tepsit alufóliával.
Egy lábasban közepesen magas hőfokon főzd össze a vajat és a cukrot kb. 3–5 percig, folyamatosan keverve. A karamell lehet áttetsző vagy kristályosabb állagú – sütés után ez nem számít. Kend egyenletesen a maceszekre.
Süsd kb. 15 percig. Félidőben ellenőrizd, hogy nem barnul-e túl gyorsan, és fordítsd meg a tepsit.
Vedd ki a sütőből, és szórd rá a csokoládét. Hagyd állni 5 percig, majd kend el egyenletesen a maceszeken.
Ha szeretnéd feldobni, szórj rá pirított diót, szezámmagot vagy kókuszreszeléket a megolvadt csokoládéra. Ha a csokoládé nem dermed meg szobahőmérsékleten, tedd a maceszt kb. 10 percre a hűtőbe.
Törd csíkokra vagy falatnyi darabokra.
Használhatunk hozzá más zöldséget is és az sem baj, ha nincs maceszlisztünk, mert elég hozzá összetört maceszlap is.
HOZZÁVALÓK:
5 maceszlap
1 kanál olíva olaj
10 dkg hagyma (vagy snidling)
10 dkg gomba
4 tojás
só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
A maszeclapokat kb. körömnyi darabokra törjük és kevés hideg vízzel meglocsoljuk.
A hagymát és a gombát nagyon apróra vágjuk. Összekeverjük a tojást a zöldségekkel, a fűszerekkel és az olajjal, majd fokozatosan hozzáadjuk a masszához a macesztöredéket is.
A muffinformákat előkészítjük és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A masszát a papírral bélelt formába adagoljuk. Kb. fél óra alatt készre sütjük (12 db lesz belőle).
Nagyon egyszerű recept. Készíthető klasszikus angol muffin formájában is, de díszítéssel cupcake is lehet belőle.
HOZZÁVALÓK:
8 tojás
8 evőkanál maceszliszt
8 kanál porcukor
csokipasztilla (vagy apróra tört csoki)
díszítéshez csokikrém, nutella, mogyoró vagy amit szeretünk
ELKÉSZÍTÉS:
A tojások sárgáját a porcukorral alaposan összekeverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a maceszlisztet.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A két masszát összeforgatjuk, nagyon óvatosan, hogy a hab ne törjön össze és beleszórjuk a csokipasztillát (ízlés szerinti mennyiségben).
A muffinformákat előkészítjük és a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A masszát a formákba adagoljuk és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük (12 db lesz belőle).
Ha kihűlt, a tetejére tehetünk díszítést, habot, krémet, nutellát, apróra tört mogyorót, színes dekorgyöngyöket.
Peszáh 8 napja alatt a hagyomány szerint kerülnünk kell a kovászos ételeket. Viszont ebben a 8 napban sem kell lemondani az olasz finomságokról!
HOZZÁVALÓK:
6 közepes méretű burgonya
2 csésze paradicsomszósz
1 tk. oregano
½ tk. só
3 teáskanál fokhagymapor
1 fél fej nagyon apróra vágott fehér hagyma
1 csésze reszelt mozzarella
ELKÉSZÍTÉS:
Hámozzuk meg a burgonyát és forrásban lévő vízben főzzük 30 percig. Majd öntsük le róla a vizet és hűtsük ki.
Öntsük a paradicsomszószt egy kis tálba, és adjuk hozzá az összes fűszert. Keverjük össze egy kanállal.
Szeleteljük a burgonyát vékony körökre, és rétegezzük egy üvegtálba. Miután megvan az egyik réteg, kanalazzon rájuk egy kis mártást, hogy ellepje, majd szórjunk rá egy réteg sajtot, majd egy újabb réteg szeletelt burgonyát.
Addig folytassuk ezt, amíg a tál meg nem telik. Az utolsó réteg tetejére sajtot rakjunk.
Fedjük le az edényt, és süssük 190°C-on 45 percig, amíg át nem sül és aranybarna nem lesz.