cSINÁLD MAGAD SZÉDER 

széder 10 perc alatt? naná!

9 tanács egy ütős széderhez

Sok szédereste nagyon unalmas, valljuk be. Ahhoz, hogy ütős, izgalmas, gondolatébresztő szédert szervezhess, nem kell sok. Segítünk. Kilenc lépésben. 

1. Nincs Széder-rendőrség 

Igen, a széderestnek van rendje, hiszen maga a Széder szó is ezt jelenti: rend. Ennek ellenére, ha Szédert tartasz, Te vagy a főnök. Ha rögtön dalolni akarsz, esetleg egyből a drámai elemekkel kezded, rendben van. Csak legyen terved. Tudd, hogy a Hágádá melyik részét fogod átugrani és melyiknél fogsz időzni.  

2. Első vagy második este 

2021-ben március 27-én, szombaton van az első és 28-án, vasárnap a második széder. A kettő mindenben ugyanaz, így igazán csak attól függ, hogy mikor érnek rá a barátaid, családod, a meghívottak.  

3. Hívd meg őket minél hamarabb és küldj emlékeztetőt. 

Vannak, akik már jövőre is megtervezték a peszáhjukat, van, akiket a szédereste előtti reggel is meghívhatod. Küldj emlékeztetőt, az mindig jól jön. 

4. Milyen hosszú legyen? 

Amilyen hosszú csak tud. Vannak, akik az éjszakába nyúlóan szédereznek és vannak, akik sietnek a maceszgombóc levesig, s ott abba is hagyják. Ebben nehéz tanácsot adni. Ami igaz, az igaz, nehéz egy óránál rövidebb időbe beszorítani a jó részeket. Ha jó Hágádád van és érdeklődő, aktív meghívottaid, reggelig is tarthat. 

5. Felkészülni, felkészülni, felkészülni 

Igazán attól lesz jó a Szédered, hogy van egy jó terved, felkészültél és tudod, hogy mikor mit szeretnél kérdezni, csinálni, megmutatni, elmesélni. 

6. Ismerd a hallgatóságot 

Ki lesz ott az asztal körül? Lesznek olyanok, akik először vesznek rész Széderen? Akkor ezt is észben kell tartanod. Az is biztos, hogy azok sem emlékeznek mindenre, akik rendszeresen járnak, hiszen egyszer van az évben. Legyen interaktív, és ha vannak gyerekek, arra is gondolnod kell, hogy őket hogy kötöd le, hogy legyen valami kis rágcsálnivaló az asztalon. 

7. Ott vagyunk már? 

Mindig lesznek olyanok az asztalnál, akik türelmetlenek, már a vacsoránál szeretnének tartani. Olyanok, akik arra kérnek, hogy ugorj át részeket. Ne tedd! Semmiképp ne siess végig a Széderen, mert a lényegét veszíti el.  

8. Héber? 

Van az az érzés, amikor az asztal körül húsz emberből hárman ismerik a dalok, imák héber szövegét és a többiek ott ülnek csendben és kellemetlenül érzik magukat. Azt gondolhatják egyesek, hogy ők rossz zsidók. Nem ezt az érzést akarjuk, hogy a Széderen domináljon. Akkor legyen sok héber, ha tudod, hogy a vendégeid többsége érti, másképp tartsd minimumon. 

9. Asztaldíszek, ivásos játékok és más szórakozás 

A peszáhi történet nagyon sok lehetőséget ad, hogy még szórakoztatóbbá tegyük a szédert. Tehetsz nádat az asztalra, hogy olyan legyen, mint a Vörös-tenger, legyen párna, amin szabad emberekként támaszkodhatunk, kellékek, amik a tíz csapást jelképezik. Még ivós játékokoat is lehet játszani, ha elég felnőtt a vendégsereg. 

videós útmutatók

hágádák